Your address will show here +12 34 56 78
Art World


σημείωμα καλλιτέχνη:

Η έννοια του σώματος στη σύγχρονη εποχή είναι πολύπλευρη, διαμορφωμένη από τις αλλεπάλληλες πολιτισμικές, τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές. Διανύοντας μια εποχή που κυριαρχείται από την ψηφιακή συνδεσιμότητα και την αυξημένη επίγνωση των διαφορετικών ταυτοτήτων, το σώμα έχει γίνει αναπόφευκτα ένας καμβάς έκφρασης, μία σελίδα αναζήτησης. Οι σύγχρονες προσεγγίσεις για το σώμα συχνά αμφισβητούν κανόνες και νόρμες, γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα όσο αφορά το μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα και την ταυτότητα του. Εντούτοις, ο προβληματισμός που αναδύεται αναπόφευκτα από αυτό τον συνειρμό είναι κατά πόσο καθίσταται εφικτό, στη σύγχρονη πραγματικότητα όπου ότι δηλώσεις είσαι, να δηλώνεις ειλικρινά ευτυχισμένος με αυτό που όντως είσαι.

“Η αποτύπωση της ουσίας του σώματος μέσω της εικαστικής τέχνης ήταν μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις αλλά και πολύ ενδιαφέρον.” 

Προσεγγίζοντας το σώμα ως ύλη, μάζα, σαν ένα σακί από πηλό, επιδιώκω να προκαλέσω ερωτήματα γύρω από την εικόνα που επικρατεί στην έννοια του σώματος. Η αποτύπωση της ουσίας του σώματος μέσω της εικαστικής τέχνης ήταν μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις αλλά και πολύ ενδιαφέρον. Στην εικαστική διερεύνηση του θέματος πειραματίστηκα με διάφορα υλικά, συνδυασμούς και τεχνοτροπίες, για να καταφέρω να αποτυπώσω την ιδέα μου μέσω της τέχνης μου. Στο αρχικό στάδιο της εικαστικής διερεύνησης της έκθεσης «ένα σακί σώμα» έκανα ένα αριθμό σκίτσων με μοντέλο, από ζωντανή παρατήρηση. Τα σκίτσα έχουν καίριο ρόλο στην δουλεία μου, λόγω της ιδιότητας τους να εξερευνούν ακατέργαστες μορφές στιγμιαία. Στη συνέχεια, με αναφορές στα σκίτσα, απλοποίησα την μορφή του σώματος και δημιούργησα σχεδόν ενστικτωδώς τους αφηρημένους όγκους που έγιναν σημείο αναφοράς για τα έργα που ακολούθησαν.

Η ζωγραφική, η οποία είναι και το κύριο μέσο που χρησιμοποιώ ως εικαστικός, κρύβει για εμένα μία ειλικρίνεια και προσθέτει σε αυτή στρώματα συναισθήματος. Έχω χρησιμοποιήσει μεικτή τεχνική στα πλείστα έργα μου για να μπορέσω να διατυπώσω την πλαστικότητα του σώματος σε δισδιάστατη μορφή. Το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται στην οπτική μεταφορά της ύλης παρά της εικόνας, αποτυπώνοντας έτσι το σώμα πέρα από την επιφάνεια. Παράλληλα ξεκίνησα έναν πειραματισμό με την κεραμική τέχνη, η οποία εισάγει μια πιο χειροπιαστή τρίτη διάσταση, συνδέοντας άμεσα το θεατή με την ύλη. Μέσα από την πορεία της εικαστικής διερεύνησης μου γεννήθηκε η ανάγκη να ξεπεράσω τα όρια της παραδοσιακής αναπαράστασης, κάνοντας στροφή στην τέχνη της εγκατάστασης (με ξεκάθαρη αναφορά στη δουλειά της Σάρα Λούκας). Επιθυμητά ο ίδιος ο χώρος θα γίνει μέρος της εμπειρίας της έκθεσης και της συνολικής εικόνας. Μέσα από αυτή την πολύπλευρη προσέγγιση επιχειρώ να αποτυπώσω το σώμα με μια εικαστική αισθητική, αλλά και να εμβαθύνω στις φιλοσοφικές και συναισθηματικές πτυχές του, αποκαλύπτοντας την πραγματική αξία και πολυπλοκότητα του σώματος ως βαθιά εξελισσόμενη οντότητα.

Πορεία έμπνευσης:

«Εγώ»
Κάθε πρωί
Πάω στο μύλο
Ένα σακί εαυτό
Οι σπόνδυλοί μου
Κραταιοί στην ανωφέρεια
Μέχρι τις δέκα Το πολύ Έχω ξεμπερδέψει («ουδέτερον ήμισυ», Κώστας Μανούρης)


Η κυριότερη πηγή έμπνευσης, που αποτελεί θεμέλιο της εικαστικής διερεύνησης της έκθεσης, είναι το δικό μου σώμα. Οι μεταμορφώσεις που παρατηρώ και αντιλαμβάνομαι να συμβαίνουν στο σώμα μου με την πορεία του χρόνου, αλλά κυρίως μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, προσθέτουν ένα βαθιά προσωπικό και ενδοσκοπικό στρώμα στην καλλιτεχνική μου εξερεύνηση. Χρησιμοποιώντας τις δικές μου εμπειρίες φέρνω μια πιο οικεία αφήγηση στο προσκήνιο. Μέσα από αυτή την προσέγγιση προσκαλώ τους θεατές της έκθεσης να εξερευνήσουν την απτή επίδραση του χρόνου και της ζωής στο ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιώντας το σώμα μου ως υποβλητικό μέσο για την καλλιτεχνική μου αφήγηση αμφισβητώ τους κοινωνικούς κανόνες, δημιουργώντας έτσι με την έκθεση «ένα σακί σώμα» ένα χώρο προβληματισμού, ενσυναίσθησης και αλληλοκατανόησης.


Με αναφορές στα αρχέτυπα αγάλματα θεοτήτων που μεταφέρουν και θαυμάζουν το σώμα στην πραγματική του μορφή, πραγματοποιήθηκε μια εικαστική εξερεύνηση, αντλώντας έμπνευση από τις διαχρονικές αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής. Θέτοντας ως θεμέλιο την ιστορική αναπαράσταση του σώματος επιχείρησα να διαμορφώσω μια δική μου αφήγηση του θέματος, εμποτίζοντας την παραδοσιακή αισθητική με μια πιο σύγχρονη οπτική. Οι ζωγραφικές φόρμες που προέκυψαν από αυτή την διαδρομή αποτελούν μια σύνθεση της παράδοσης και του σύγχρονου οράματος, ανοίγοντας μια νέα προοπτική στον διαρκή διάλογο μεταξύ της εικαστικής τέχνης και της σημασίας του ανθρώπινου σώματος. Αυτή η έρευνα χρησίμευσε ως βάση για τη δημιουργική διαδικασία που ακολούθησα, η οποία με οδήγησε στις μικρές μαλακές φιγούρες που αποτίουν φόρο τιμής στην αυθεντικότητα της αναπαράστασης του σώματος μέσα από την τέχνη


Πρώτη στη χρήση καλτσών στην αναπαράσταση του σώματος και την εξερεύνηση της μνήμης, του τραύματος και του σεξ μέσα από την τέχνη υπήρξε η Louise Bourgeois. Η τέχνη του Hans Bellmer, του Georg Baselitz, της Lynda Benglis και άλλων υπήρξαν πηγή έμπνευσης για την δουλειά μου στην έκθεση «ένα σακί σώμα». Κυρίως όμως επηρεάστηκα από το έργο της Sarah Lucas και ξεκίνησα ένα δημιουργικό ταξίδι για να εκδηλώσω το προσωπικό μου όραμα μέσα από τη δημιουργία μορφών σώματος με τη χρήση αντισυμβατικών υλικών, αλλά και την εγκατάσταση στο χώρο. Το έργο της Lucas έχει αναδιαμορφώσει την ιδεολογία του συμβολισμού του σώματος, την πρόκληση στις νόρμες και την υπέρβαση των ορίων, για εμένα. Το έργο που παρουσιάζω σε αυτή την έκθεση αποτελεί μια προσωπική έκφραση στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης του σώματος σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Με την έκθεση «ένα σακί σώμα» επιχειρώ να συνεισφέρω στη συζήτηση για το σώμα, την ταυτότητα και τις κοινωνικές αντιλήψεις γύρο από αυτό το θέμα. Μέσα από την εικαστική διερεύνηση και δημιουργική πορεία επιθυμώ, όχι μόνο να εκφράσω τον θαυμασμό μου στην τέχνη της Lucas, αλλά να καταθέσω και τη δική μου καλλιτεχνική φωνή στη συνομιλία, συμβάλλοντας έτσι στο δυναμικό πεδίο της σύγχρονης κυπριακής εικαστικής τέχνης. Από τις μορφές που δημιούργησα με τα καλσόν οραματίστηκα τα κεραμικά γλυπτά που δημιουργούν αυτή την έντονη αντίθεση τόσο στην τεχνική, όσο και στην αίσθηση της ύλης. Το όραμα μου πήρε ζωή με την καθοδήγηση του δάσκαλου και σημαντικού κύπριου κεραμιστή κ. Βάσσο Δημητρίου


Στην διαδικασία της σύλληψης και εφαρμογής της ιδέας της προσωπικής μου έκθεσης χειρίστηκα τον χώρο της γκαλερί ως ένα δυναμικό μέσο και όχι απλά σαν φόντο για την δουλειά μου. Προσεγγίζοντας τον χώρο ως αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας του θεατή επιχείρησα να τον μεταμορφώσω σε ένα καθηλωτικό περιβάλλον που ενισχύει την αφήγηση της δουλειάς μου. Τα έργα τέχνης με αυτό τον τρόπο παύουν να είναι στατικά αντικείμενα και γίνονται μέσο αλληλεπίδρασης με το θεατή. Διαμορφώνοντας την προσωπική μου έκθεση ως βιωματικό ταξίδι, προσκαλώ τους θεατές όχι μόνο να παρατηρήσουν την δουλειά μου από απόσταση, αλλά να εισχωρήσουν στο καλλιτεχνικό μου όραμα.


0

Art World
Οι άνθρωποι των τεχνών έχουν μπει στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα, δεχόμενοι μια άνευ προηγουμένου προσβλητική στάση, τόσο απέναντι στο επιστημονικό τους πεδίο όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Η αντίδραση στον διορισμό του νυν Υφυπουργού Πολιτισμού θεωρώ ότι ήταν φυσικό επόμενο, αφού δεν υπήρξε καμία διαφάνεια και καμία επί της ουσίας επεξήγηση της επιλογής του, εκτός από το σπουδαίο φυσικά επιχείρημα «θα κριθεί από το έργο του». Δίκαια ή όχι η συλλογική αντίδραση από τον κόσμο του πολιτισμού στον εν λόγω διορισμό, συμφωνείτε ή όχι με τις ενστάσεις που υπάρχουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενο το σκηνικό. Τις τελευταίες βδομάδες ήρθαν αντιμέτωποι, όσοι τόλμησαν να αντιδράσουν ή και να εκφέρουν άποψη για το ποιος διορίστηκε να κρατήσει το τιμόνι του πλοίου που επιβαίνουν, με απαίσιους χαρακτηρισμούς και προκλητικά σχόλια. Οι τελευταίοι των τελευταίων όπως πάντα καλλιτέχνες, πώς τόλμησαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους; Δεν σας φτάνει κύριοι που σας έκαναν και υφυπουργείο θέλετε και άποψη; Δε θα ασχοληθώ με αυτά τα σχόλια γιατί θεωρώ ότι πραγματικά δεν αποσκοπούν πουθενά. Σε αυτό που θα ήθελα να σταθώ και να κρούσω τον κώδωνα κινδύνου, είναι η εκτεταμένη θέση που διάβασα σε ένα άρθρο γνωστής εφημερίδας, ότι η Κύπρος έχει πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που ακολουθούν τα πολιτιστικά δρώμενα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Δεν πιστεύω να ξεπερνούν τις 2-3.000 άτομα Παγκύπρια» για τους θεατρόφιλους, ενώ στη συνέχεια αναλύει πως τα ποσά που διατίθενται στον πολιτισμό είναι τεράστια αφού τα πολιτιστικά αφορούν πολύ λίγους. ΕΔΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Αναφερόμενοι λοιπόν στις χορηγίες καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα από τα εκατομμύρια που χορηγούνται στον πολιτισμό στη χώρα μας δεν θα πάνε ούτε σε εικαστικές εκδηλώσεις, ούτε σε μονολόγους, ούτε σε παραστάσεις όπερας. Αλλά σε κατακλυσμούς, πανηγύρια, στη γιορτή του χαλουμιού, του οφτού, του αγγουρκού κλπ. Για χρόνια παλεύουμε και φωνάζουμε ότι ο κυπριακός λαός δεν έχει καμία επαφή με τον «ελίτ» πολιτισμό που αδειάζετε με τόση ευκολία. Η επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα στις βιώσιμα ανεπτυγμένες χώρες γίνεται από το νηπιαγωγείο. Τα σχολεία κάνουν οργανωμένες εκδρομές όχι μόνο σε μουσεία αλλά και σύγχρονες εκθέσεις και παραστάσεις (το γνωρίζω όχι γιατί το άκουσα ή το φαντάζομαι αλλά γιατί δούλεψα μαζί τους). Η εικαστική τέχνη στις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει σε κάθε γωνιά, η επαφή με το θέατρο και τον κινηματογράφο, την κλασσική μουσική και όλα όσα στην Κύπρο του 2023 παραγκωνίζονται ακόμα. Η κουλτούρα μας είναι αυτό που είμαστε, αυτό που κουβαλάμε, η θρησκεία μας, η σούβλα μας, το τσιατιστό μας, το καζαντίν, ο χορός με τα ποτήρκα…όλα. Ο πολιτισμός εντούτοις είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, εδραιώνεται, εξελίσσεται και αναπλάθεται μαζί της σε μια σχέση αλληλένδετη. Σας ευχαριστούμε λοιπόν (όλους όσους μας κατηγορείτε ασύστολα), που στην προσπάθεια σας να μας ισοπεδώσετε έχετε φέρει στο προσκήνιο το σοβαρότερο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός πολιτιστικής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστο, ο οποίος επιβάλλεται να θέτει ως μοναδικό του στόχο την γαλούχηση των σημερινών παιδιών στις τέχνες, τη δημιουργία των αυριανών θεατρόφιλων, φιλότεχνων, συλλεκτών, πολιτιστικά ενεργών και πρωτίστως ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων. Ο πολιτισμός δεν είναι ελίτ. Ο πολιτισμός είναι ανάσα ζωής.
0

Art World
Painting is a sacred process for me. From building the frame, to placing the canvas, until the last brush stroke and the fulfilling moment of signing the completed work.  For this I have found myself and work to be more affiliated with the values of Abstract Expressionism, specifically the connection between the artists and the work. I am mostly fascinated by the technique of “Action Painting”, where the painter is recognized as part of the process, thus painting automatically becomes a performance that is translated on the canvas surface, and is as important as the result. I start a painting inspired by Frankenthaler, pouring ink and water on the canvas surface. Through that procedure the ink creates playfully forms. After, I focus on the forms I want to keep, the subject and the concept behind my project. I use mixed media to create the textures I desire. In the final stage I paint with oils, adding volume and structure to the surface. Though my work I desire to open a dialogue with the viewer, to create and open-ended debate and travel with my brush strokes inside the viewers imagination and subconscious. At the same time, I desire to keep alive the presence of the materials I used, playing between the illusion of the image created and being aware of the whole procedure of painting. “Sky Blue” is a painting that was created to celebrate diversity. Going through a period of a universal substantial reclassification in political, economic and social level, the presence of art as a form of illustration to the complexity of situation is fundamental. “Sky Blue” is dedicated to the idea of aura. The ultimate purpose of the painting is to stand against racism, which is a timeless problem in the formation of modern society. A human being is constructed with much more than what can be received from a glimpse. The environment one exists, the surroundings and the confrontation one has, can reflect to the person one becomes. The title, “Sky Blue”, has clear reference to the concept that all humanity shares the same sky, therefore no one should be considered as inferior. The abstract painting of a man’s portrait is giving the sense of looking inside the view. Diversity is what makes humanity so beautiful and interesting, thus should be celebrated. Fear is a dangerous path.   Vote for “Sky Blue” at Ashurst Emerging Artists Prize 2018 on Instagram and Facebook.
0

Wonder Women
Elsie was born and raised in Cyprus. As an islander, she has special connection with the sea, that she considers to be a healer in her life. She studied English Literature and Cultural Studies but later followed her instinct to Asia where she studied Holistic Therapies. Over the past few years Elsie expanded her knowledge in aromatherapy, cosmetology and herbalism. She is fascinated with nature and she considers herself a lifelong student of the plants and their abilities. After travelling for about 10 years and living abroad she returned to Cyprus to connect with her roots. During the last few years she developed a great love for her island, through her excitement for nature. “Cyprus’ biodiversity is rich and unique in so many ways, as well as its variety in terrain and climate, and by going deeper into observing nature through each season, I slowly fell in love with my native land”. Elsie has recently move to a village to be closer to nature in every way possible. Her idea of quality time is spending time with her dogs while collecting, experimenting and reading about plants. “I love mushrooms and trees, chocolate and nettles, foot soaks and massages, cooking and eating, planting seeds and watching them grow, laying on mountains and beaches, sharing creative time with friends and with myself, travelling and observing people”. Gaia Olea, her business, was born five years ago, through Elsie’s’ appreciation for nature’s gifts and with the help of her partner Zenonas, in Kalavasos village. Gaia Olea is a project that attempts to make these gifts available to people in the form of simple natural skincare and herbal apothecary products that respect people, animals and the environment. Elsie’s’ love for herbs and her spiritual connection with nature is inspiring in every aspect.  
 1. I am passionate with…plants.
 2. I believe in…humans.
 3. I laugh at …myself.
 4. I cry for…everything.
 5. I detest…nothing.
 6. I adore…my dogs, the sea and nature.
 7. My greatest fear is…being far from my dogs, the sea and nature.
 8. My dream is… to grow and produce all of my food.
 9. My worst scenario is…you don’t want to know!
 10. My best quality is…being able to make a joke out of anything (not everyone agrees).
  You can find all about Gaia Olea products by visiting the website and Instagram page and you can always follow or contact Elsie through her Facebook profile.
0

Wonder Women
Irene is a very busy and passionate person, who aspires to accomplish many goals in this lifetime. She is a singer and song writer with her new album “Journey out of slumber” recently released. She is the leading singer and co- founder of one of the most popular Jazz bands in Cyprus “Mood Indigo”. Along with her partner, Greg Makamian, they introduced Cyprus music platform to the American song book of Jazz. Irene is also a huge healthy food lover and has a YouTube channel under the name Irene Coco Queen, where she gives free vegan recipes to her viewers. “I hope for a future where humanity will treat animals and our planet with love and respect”. Her beautiful voice in combination with her sensitive soul is what makes her so truly inspiring!  
 1. I am passionate with…inspiring people.
 2. I believe in… the idea that all sentient beings should be treated as equals.
 3. I laugh at…myself!
 4. I cry for…people who do not express their true authentic selves.
 5. I detest…people and companies who exploit the innocent for money.
 6. I adore…my dog and my partner.
 7. My greatest fear is…never knowing who we truly are as a species and if extra-terrestrials exist.
 8. My dream is…to be in a position where I can help others.
 9. My worst scenario is…saying goodbye to the ones I love.
 10. My best quality is…empathy.
  Follow Irene Coco Queen at her YouTube Channel, Instagram, Facebook Page and find out  more about her band Mood Indigo.
0

Wonder Women
Rebecca Katsaris was born in Athens and until the age of five lived in the Arab Emirates. Even though she spent most of her life in Cyprus, her curiosity for diversity drove her to live in various places such as Spain, Germany and the United Kingdom. She studied Preschool Education and Psychology at the University of Cyprus and has a Master of Research degree in Spanish, Portuguese and Latin American Cultural Studies from the University of Birkbeck in London, United Kingdom. Rebecca has worked in public and private schools, and has designed and facilitated various educational programs for galleries, museums, festivals and libraries, something which gave her the opportunity to meet and work alongside dancers, healers, shamans, farmers, musicians, painters, poets and storytellers. She is the founder of Trofí which is dedicated to Pedagogy of Diversity and offers seminars and workshops which their main focus is to enhance self-love, acceptance of the other and to cultivate a collaborative spirit between young people and families. The main focus of her workshops is music, art and creativity, physical expression, literature and nutrition. Let’s meet Rebecca from a different point of view:
 1. I am passionate with…music, stones, seeds and the people I love.
 2. I believe in…love and good-hearted people.
 3. I laugh at …good jokes.
 4. I cry for…big and small things, especially when I have the need to release emotional tension.
 5. I detest…hypocrisy. 
 6. I adore…spending time with my loved ones.
 7. My greatest fear is…to loose hope.
 8. My dream is…to live and create in my home island Cyprus. 
 9. My worst scenario is…I do not wish to think about it.
 10. My best quality is…bringing people together.
Currently Rebecca is living in Bogotá, Colombia where she facilitates workshops in various cultural spaces such, museums, libraries and universities for young children and families. In Colombia, Rebecca also dedicates a lot of her time on working on cultural exchange programs between Cyprus, Greece, United Kingdom, Ecuador, Peru and Colombia. As well Rebecca is fascinated with stones, creating alternative jewellery. If you wish to contact Rebecca and get informed about her work follow her on Instagram and Facebook Trofi page.
0

Wonder Women
Antria Petrou is a graphic designer and illustrator from Cyprus. She lives and works in London, after her graduation in BA Marketing and Advertising from Leeds Becket University. However, her passion for design and creativity led her to extend her studies in perusing skills and knowledge for graphic design in Shillington College. “As a graphic designer, through my illustrations I found a way to express my personality, style and beliefs”. Atria’s illustrations are inspirited by her love for fashion, the values of feminism, her passion with travelling and everyday life. At the same time Antria is working on her own personal project “B R U N C H I N G”, a denim jackets brand, where her digital illustrations are brought into fashion. Her ultimate goal is to create a powerful international brand with the combination of her two great passions, graphic design and fashion. Antria is a bold young woman who is determined to bring her dreams in reality. “I am intrigued by every new challenge that pushes my boundaries in order to develop myself in every aspect. My ultimate vision for my future is to become a successful woman and artist that will inspire others to.”    
 1. I am passionate with…passionate people.
 2. I believe in…the power that comes from within.
 3. I laugh at …funny videos.
 4. I cry…for two reasons; happiness and anger.
 5. I detest…
 6. I adore…my life.
 7. My greatest fear is…death before success.
 8. My dream is…to experience the world through my own lenses.
 9. My worst scenario is…
 10. My best quality is… transferring vision into reality.
  Follow Antria and her latest work in her Facebook profile, Instagram and Website.
0

Ink on thoughts
“Life and death, energy and peace. If I stop today, it was still worth it. Even the terrible mistakes that I made and would have unmade if I could. The pains that have burned me and scarred my soul, it was worth it, for having been allowed to walk where I ‘ve walked, which was to hell on earth, heaven on earth, back again, into, under, far in between, through it, in it, and above.” – Gia Life is a blessing. Present is a gift. Death is a fact, not a threat. It’s such a mystical subject, that withholds a majestic power within it. We all acquaint its existence, but not all are aware. Living in the moment is something not a lot of people achieve in their life. We are forced to follow a path that has tonnes of responsibilities, which could hold us back from being who we truly desire. How many of us could say that if they stop today they wouldn’t change a single thing on their way? Could we say that we experience life to the fullest? What if we could accept the idea that heaven and hell are on the very moment we are in, right now, as a fact? In painting, when the artist decides to keep some accidental marks or forms he created in the process, they automatically become part of the completed work. The same happens with decisions we take in life. You have to go with the flow to not lose your way. Mistakes and unfortunate events could be, maybe, another chance to receive the meaning behind our existence. People sometimes find their path in the strangest ways. If life was unlimited, the magic would have been absorbed out of it. Embrace it. Now is the youngest you will be. Now is the best chance you have.   KS
0

Wonder Women
Helena is a woman with many talents. She studied musical theatre at Laine Theatre Arts and for the last three years she has been working as an actress in Greek tv series. She is being loved and recognised not only for her amazing talent, but also for the beauty she is inside out. Her love for expressing her self through art is what keeps her trying and evolving. “Dance, music and drama fill my soul. I can’t imagine my life without doing the things I love”.
 1. I am passionate with…what I do.
 2. I believe in…kindness of people.
 3. I laugh at …my dad’s jokes!
 4. I cry for…injustice.
 5. I detest…imperiousness.
 6. I adore…animals.
 7. My greatest fear is…war.
 8. My dream is…to play in a movie.
 9. My worst scenario is…to be unable to express my feelings through art.
 10. My best quality is…persistence.
You can follow Helenas’ latest news in Facebook and Instagram.
0

Wonder Women
Eleni Irakleous is a talented and passionate musician. She has been living and working in Berlin for the last ten years. She studied classical piano and music education, and she recently graduated from a Master degree based on singing with children. “I am a musician, a pianist, a singer and a children’s choir conductor. I love my field because it allows me to change roles, scenes and work with a lot of people”. In the last few months Eleni has performed on stage in three different countries with the junior choir of the Berlin as the constructor, with the symphonic orchestra in Berlin as a pianist, and as a singer at a chamber choir. Performing her own songs is the most personal aspect of her work. As a solo artist she gets to share with her audience her stories and experiences. Eleni is currently recording her first EP album. Lets meet Eleni in 10 personal questions:
 1. I am passionate with…my work!
 2. I believe in…love and the change small actions can bring.
 3. I laugh at …myself for stupid thoughts when they no longer matter.
 4. I cry…when I am emotionally stressed.
 5. I detest…ignorance in every level.
 6. I adore…my family.
 7. My greatest fear is…me actually knowing the answer to this question.
 8. My dream is…a more balanced universe.
 9. My worst scenario is… bad weather, delayed trains, cancelled flights, and getting late and stressed to work.
 10. My best quality is…coming up with new, creative ideas in a short time.
You can follow her work and news on her Facebook and Instagram pages.
0